Atentát: Na Trumpa strieľali na mítingu, útočník je mŕtvy

14.07.2024 Celý región

Washington 14. júla (TASR) - Atentátnikom strieľajúcim na bývalého prezidenta Trumpa je 20-ročný Thomas Matthew Crooks, uviedol v nedeľu americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa doterajších informácií Crooks na Trumpa spustil paľbu z pušky typu AR z neďalekej strechy počas predvolebného mítingu v Pensylvánii, ktorý Trump absolvoval ako republikánsky kandidát v novembrových voľbách na prezidenta Spojených štátov. Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podľa tajnej služby podarilo vystreliť niekoľkokrát. Jeden účastník mítingu bol zabitý, dvaja utrpeli vážne zranenia.

Trump bol postrelený do pravého ucha, tajná služba ho však evakuovala z pódia do bezpečia. Poradcovia bývalého prezidenta Trumpa uviedli, že sa mu "darí dobre" a že "sa teší" na republikánsky národný zjazd, ktorý sa uskutoční budúci týždeň v meste Milwaukee.

Republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvali zvuky podobné výstrelom, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Na pravom uchu bývalého amerického prezidenta bolo vidieť krv. Následne ho obklopili agenti bezpečnostnej služby, ktorí ho vytlačili z pódia, naložili do terénneho auta a odviezli preč.

Tajná služba uviedla, že Trump je "v poriadku" po incidente, ktorý sa odohral v sobotu na mítingu v Pensylvánii.

"Tajná služba vykonala ochranné opatrenia a bývalý prezident je v bezpečí. V súčasnosti prebieha aktívne vyšetrovanie tajnej služby a ďalšie informácie budú zverejnené, keď to situácia umožní," uviedol hovorca tajnej služby Anthony Guglielmi na platforme X.

Strelec, ktorý poranil republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na zhromaždení v mestečku Butler v americkom štáte Pensylvánia, ako aj jeden z účastníkov sú mŕtvi. TASR informuje podľa správ agentúr AFP, AP a Reuters.

Informáciu potvrdil okresný prokurátor Richard A. Goldinger, ktorý podľa televízie ABC News tiež uviedol, že zranený mohol byť ešte jeden účastník.

Tajná služba: Po streľbe na mítingu je mŕtvy účastník a dvaja sú vážne zranení

Po streľbe na predvolebnom mítingu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v Pensylvánii sú okrem už avizovaného jedného zabitého účastníka aj dvaja vážne zranení. Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podarilo vystreliť niekoľkokrát. Uviedla to americká tajná služba, informuje TASR na základe správ AP a Reuters.

Podľa doterajších informácií strelec spustil paľbu na Trumpa z neďalekej strechy s puškou typu AR. Orgány činné v trestnom konaní útok vyšetrujú ako atentát.

Poradcovia bývalého prezidenta Trumpa uviedli, že sa mu "darí dobre" a že "sa teší" na republikánsky národný zjazd, ktorý sa uskutoční budúci týždeň v meste Milwaukee.

Podľa vyhlásenia predstaviteľov Bieleho domu sa prezident Joe Biden vráti do Washingtonu z dovolenky v mestečku Rehoboth Beach na pobreží Atlantického oceánu v štáte Delaware skôr, ako plánoval. Pôvodne mal zostať v Delaware do pondelka a odletieť priamo do Texasu na podujatia.

Bývalého prezidenta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvali zvuky podobné výstrelom. Prezidentského kandidáta urýchlene stiahli z pódia. Tajná služba po incidente uviedla, že Trump je v poriadku, čo neskôr potvrdil aj samotný Trump. Úradujúci americký prezident Joe Biden útok odsúdil a uviedol, že pre takéto násilie nie je v Amerike miesto.

Trump potvrdil, že guľka mu prestrelila hornú časť pravého ucha

Prezidentský kandidát Donald Trump potvrdil, že v sobotu na mítingu v Pensylvánii ho zasiahla guľka. Tá mu prestrelila hornú časť pravého ucha. Bývalý americký prezident sa vyjadril na sociálnej sieti, informuje TASR.

"Bol som postrelený guľkou, ktorá prenikla hornou časťou pravého ucha," napísal Trump na svojej sociálnej sieti.

"Okamžite som vedel, že niečo nie je v poriadku. Počul som svišťanie, výstrely a hneď som pocítil, ako mi guľka roztrhla kožu," uviedol Trump, ktorý nebol vážne zranený.

"Je neuveriteľné, že takýto čin sa môže odohrať v našej krajine," dodal.

Bývalého prezidenta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvali zvuky podobné výstrelom. Prezidentského kandidáta urýchlene stiahli z pódia. Tajná služba po incidente uviedla, že Trump je v poriadku. Okresný prokurátor Richard A. Goldinger potvrdil, že strelec, ako aj jeden z účastníkov sú mŕtvi. Tiež uviedol, že zranený mohol byť ešte jeden účastník.

Biden po streľbe na Trumpa: Pre takéto násilie nie je v Amerike miesto

Pre takéto násilie nie je v Amerike miesto, uviedol úradujúci americký prezident Joe Biden po tom, ako bol jeho republikánsky protikandidát Donald Trump postrelený na predvolebnom mítingu v Pensylvánii, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Som vďačný za správu, že je v poriadku a že sa mu darí. Modlím sa zaňho a jeho rodinu a za všetkých, ktorí boli na zhromaždení," uviedol Biden vo vyhlásení s tým, že čaká na ďalšie informácie.

Biden dúfa, že bude môcť s Trumpom "čoskoro" hovoriť.

"Pre takéto násilie nie je v Amerike miesto. Je to choré. Je to choré. Je to jeden z dôvodov, prečo musíme túto krajinu zjednotiť... Nemôžeme byť takíto, takéto niečo nemôžeme tolerovať," povedal Biden novinárom v mestečku Rehoboth Beach v štáte Delaware.

"Myšlienka, že v Amerike dochádza k politickému násiliu alebo k takémuto násiliu, je jednoducho neslýchaná. Je to jednoducho nevhodné. Každý, každý to musí odsúdiť," zdôraznil americká hlava štátu.
 

Vyberte región